fbpx
Ocàs i fascinació

Ocàs i fascinació

Flotes, això és el màxim que has aconseguit. Tens mitja feina, una habitació rellogada i un títol que acredita que ets dels que no poden caure. Però caus. El risc ha entrat a la teva vida sense que el veiessis venir. D’un dia per l’altre tot allò que no et podia passar esdevé real: perds el sostre, perds la feina i et parteixen la cara.

Ara la vida ja no va de creure en les regles. Ara tu fabriques l’engany. Entraràs a les cases dels altres. Creuran que hi ets per netejar-les i fer-los la vida amable. El llop que no havies de trobar si feies bondat ets tu. ¿Oi que no tens res a perdre?

Després del tríptic sobre la maternitat que l’ha fet mundialment coneguda, Eva Baltasar trastoca el nostre confort mental des d’un altre cantó, el del pacte social quan esdevé terrorista. La seva poesia canta la nit al ras, la inquietud de qui se sap invisible enmig de la ciutat. La seva lucidesa mostra el lloc on es toquen el crim i la devoció. I la seva nova novel·la va prenyada d’un conte on l’horror és la fada que pinta d’or el món.

N’han dit

“El que llegeixo en Baltasar és un crit desesperat i lucidíssim d’alerta: o ens ajudem de debò o la gran majoria podem caure al pou.” Blanca Llum Vidal a Catorze Baltasar explica que «la mort deu ser això, haver-se quedat sense lloc»

“Ocàs i fascinació és un relat en dos temps en què Eva Baltasar aconsegueix que el lector se submergeixi en un cataclisme, en un malson d’una saturada concentració de dolor, en el foc de l’infern.” Ponç Puigdevall a El País Eva Baltasar ens submergeix en el foc de l’infern a ‘Ocàs i fascinació’

“Les dones de Baltasar no tenen cap lligam amb la comunitat ni, encara menys, amb elles mateixes.” Núria Bendicho a Catorze — Les dones d’Eva Baltasar

“La protagonista voldria tenir una vida corrent sense renunciar al sentiment de tristesa davant del món i això la fa psicològicament i moralment complexa.” Julià Guillamon a La Vanguardia Les lleis de la selva

“Quina habilitat, la de Baltasar […] per capturar la precarietat actual.” Anna Guitart al Diari ARA La precarietat de l’Eva Baltasar

Entrevistes

“La narradora diu que una abraçada no et salva, però t’infon l’ànim de salvar-te. Cal aquesta xarxa perquè la protagonista és una dona que no en té. Hi ha gent que no té xarxa.” Marta Aliguer entrevista Eva Baltasar a NúvolEva Baltasar: «Una abraçada no et salva, però t’infon l’ànim de salvar-te» 

“Hi ha gent amb carrera i amb feina que no es pot pagar un lloc per viure, llicenciats de quaranta anys que han de compartir pis.” Eva Piquer entrevista Eva Baltasar a CatorzeEva Baltasar: «Em vaig enamorar d’un personatge meu i em vaig divorciar»

“En aquesta novel·la potser m’he acostat al miracle de la vida per mitjà d’una simbologia religiosa.” Anna Zarea entrevista Eva Baltasar a VilaWebEva Baltasar: «Jo en una altra vida vaig ser monja» 

“Les ciutats fabriquen solitaris i els obliguen a conviure.” Jordi Nopca entrevista Eva Baltasar al Diari AraEva Baltasar: «Cada vegada hi ha més gent amb estudis i feina que ha de viure al carrer»

Xavier Graset entrevista Eva Baltasar al Més 324.

 

 

 

 

 

 

Data sheet: