fbpx
Tres novel·les breus

Tres novel·les breus

“D’acord, seràs més cèlebre que Gógol, que Puixkin, que Shakespeare, que Molière, que tots els escriptors del món… ¿I què?” Després de publicar Anna Karénina, Tolstoi travessa una crisi profunda i renuncia a la literatura. Comença una etapa dedicada a organitzar el seu pensament en un conjunt d’assaigs; la crítica social pren el lloc que ocupava la fabulació creadora. Però si ell decideix abandonar les lletres, la seva imaginació és massa fèrtil per aturar-se de concebre. En aquells anys girats d’esquena a la ficció, li neixen tres obres mestres: Mort d’Ivan Ilitx, La sonata Kreutzer i Hadjí Murat.

Les cavil·lacions de les grans novel·les —l’amor, la vanitat i la guerra— hi són condensades en tres exercicis magistrals d’introspecció. I mentre algun assaig de Tolstoi produeix un revulsiu moral en figures del segle XX tan imponents com Gandhi, les seves novel·les breus són l’estrella del pastor per als grans escriptors de totes les tradicions literàries.

A les mans d’Arnau Barios, que ha traduït vívidament Txékhov i Puixkin, aquest destil·lat de música de cambra es converteix en la millor resposta a les ratlles que Turguénev enviava a Tolstoi des del seu llit de mort: “Li escric només per dir-li que he estat feliç de ser el seu contemporani i per expressar-li la meva última, sincera súplica: amic meu, torni a la literatura!”

N’han dit

“L’altra novel·la ara traduïda que connecta amb Guerra i pau, segons Arnau Barios, és Hadjí Murat, l’última del volum Tres novel·les breus que ha traduït: “És la que més s’assembla a Guerra i pau, no només perquè també explica un conflicte militar —tot i que la guerra contra Napoleó i la guerra imperialista de conquesta al Caucas són molt diferents—”, sinó per una tècnica que fa servir Tolstoi: “Això que fa a Guerra i pau de manera tan impressionant (com es fica a la cabana d’un partisà i descriu el més petit detall i d’aquí salta a Napoleó o a Alexandre I), aquest zoom del més petit al més gran, això també ho fa a Hadjí Murat.” Àlex Milian a El TempsTolstoi travessa el bloqueig

Entre els 18 millors llibres de l’any 2023 segons el TimeOut: “Club Editor ens serveix en safata de plata i d’una tacada tres perles de la literatura universal”

Entre els millors llibres de l’any 2023 segons Stroligut.

Entrevistes

Xavier Graset entrevista Arnau Barios i Miquel Cabal al Més324.

Data sheet: