fbpx
Llibre de sang

Llibre de sang

Premi del llibre suís 2022
Premi del llibre alemany 2022

“I és que de fet mai no he estat marica, perquè per ser marica cal creure que només hi ha dos gèneres i que a tu et va el teu mateix gènere, però jo ja he deixat d’explicar-me aquesta història per no dormir que diu que només hi ha dos gèneres, dos rèmores immutables, dos pols oposats que no es poden barrejar. Feu sense mi, ferrerons de l’statu quo!”

La veu que travessa el Llibre de sang és una força entregada incondicionalment a l’exploració. A l’exploració, en primer lloc, del naufragi col·lectiu als “oceans de microplàstics i microagressions”, però sobretot a l’exploració d’una vida i d’un cos, els propis, agafats en tota la seva latitud: des dels arbres que poblaven el jardí de la infància fins als éssers que els omplen al ple de la joventut, passant per una mare i una àvia que són com una mar i un oceà —la mer i la granmer, dues peces d’una genealogia tan real com impossible.

“Potser aquesta escriptura és la cerca d’una llengua estrangera en les paraules que tinc a disposició. L’intent de cavar un aixopluc de la mida d’una llengua dins de l’existència, dins del que hem heretat, prou gran per poder-hi ballar.”

N’han dit

Entre els 30 millors llibres de l’any 2023 segons el Diari Ara: “Magnífica novel·la d’aprenentatge queer sobre la família, el llenguatge, la vergonya i el desig”

“No puc parlar-vos de qui és Kim de l’Horizon, ni de què fa. Puc explicar-vos que aquest és el seu debut. Com m’agraden, els debuts, amb aquella mescla d’ingenuïtat, força i desconeixement dels capritxos caníbals del món literari. Gravats a sang: A prop del cor salvatge, de Lispector, i El cor és un caçador solitari, de McCullers. Dues primeres novel·les fulgurants que la crítica va qualificar de prematures, perquè ningú espera que la gent de vint-i-tres anys vagi pel món taral·larejant veritats amb l’agilitat d’un savi. Puc dir-vos que Llibre de sang comparteix amb elles un esperit, perquè, en llegir-lo, un sent la força endimoniada de quan les paraules són a lloc i van directes a no sé on, allà on fan una mica de mal i una mica de gust.” Pol Guasch a CatorzeKim de l’Horizon: escriure des del 2666

Llibre de sang és un bildungsroman generacional, una novel·la d’aprenentatge queer sobre la família, el llenguatge, la vergonya i el desig.” Anna Carreras al Diari AraEl futur de la literatura és trans

Marc Giró entrevista a Maria-Arboç Terrades i Joan Ferrarons al Vostè Primer de RAC1

Data sheet: