fbpx

“Tyrannosaurus” de Guillem Frontera — Mm. III

Estimats llegidors,

Final d’aquest any estrany i a Club Editor ens enxampa amb més tragí que mai. El setembre el van encetar Petterson i Perelló. A l’octubre, un altre doblet, Campbell i Brunet. Passat mitjan novembre ja han sortit volums de Lispector i Dickens. I avui surt Tyrannosaurus de Guillem Frontera. Amb un epíleg nou que es titula…

 

L’aflicció dels àngels

 

Tyrannosaurus parla dels nens que entren al seminari i dels frares que s’immisceixen en les seves vides. També abusen dels seus cossos. Frontera va escriure la novel·la deu anys després de sortir ell mateix del seminari, però no la va publicar fins al 1977. Cinc anys als llimbs que van malbaratar-ne la sortida i no es devien a la censura habitual: el llibre va caure a mans d’un censor que era capellà i estava convençut que l’escriptor havia d’haver sigut alumne seu.

Fins a aquest punt van ser sistemàtics els abusos infantils a l’Església franquista. Fins a aquest punt Frontera et fa sentir el silenci dins el qual es cometien. I el crit ofegat. Una experiència traumàtica que molts han patit i que, a pesar de ser compartida, no acaba de sortir a la llum: l’aflicció dels àngels.

Però Tyrannosaurus no és tan sols la denúncia dels estralls de l’educació catòlica. És, sobretot, una novel·la. Un retrat de l’instant nebulós abans de l’adolescència, quan la consciència tot just es desperta i els sentiments afloren sense comprendre’s. Sota la mirada dels frares, els nens juguen a futbol i construeixen barraques —amics que s’enamoren els uns dels altres mentre descobreixen la veritat dels adults.

Frontera és un gran novel·lista. Com si muntés les escenes d’un film, al final del trajecte has conegut el silenci que fa possible la remor del mar. Miquel Moragues i Gori Montcada són els personatges que t’han dut de la mà. També el pare Adrover, cansat de denunciar en va els abusos dels seus germans. I el pare Sales, el gran dinosaure predador. La lectura inquietant de Tyrannosaurus fa que els motius dels frares et ressonin molt endins. És el do de les novel·les importants.