fbpx
Un film (3000 metres)

Un film (3000 metres)

Nonat Ventura, fill bord abandonat a l’Hospici, en surt amb l’ambició de reparar el greuge que li ha fet el Destí. Com que les vies legals duen totes al cul-de-sac de la pobresa, decideix abandonar Girona i l’ofici de serraller per convertir-se en un lladre —però no pas un lladre qualsevol, sinó el més famós i refinat de Barcelona, el més admirat de tothom, el Senyoret.

A través de la seva vida, és la gran ciutat convulsa i tota la seva fauna que Víctor Català fa espurnejar davant dels nostres ulls, passejant per totes les cantonades i entrant a totes les porteries com el califa de les Mil i una nits. Al seu pas atrapem les converses del proxeneta amb la puta, de la muller amb el marit, del solter amb el coixí, de l’assassí amb la víctima…

Un film (3000 metres) és una obra única. La fascinació pels baixos fons que ha produït a França un Balzac o un Hugo, a Catalunya produeix aquesta novel·la contemporània del cine mut. És tota l’energia viva de la belle époque i tota la gràcia salada de Caterina Albert que sonen en aquestes pàgines, veritable tresor enterrat de la literatura catalana. Desenterra’l, lector: la crítica la condemnava per anacrònica i és una meravella que està fora del temps.

Un film (3.000 metres) va ser un dels cinc títols més venuts del Sant Jordi 2015. Llegidors de Caterina Albert: gràcies!

N’han dit

Carta elèctrica sobre Un film (3000 metres)
Víctor Català reneix per David Castillo a El Punt Avui
Caterina Albert, pionera universal per Lluís Busquets al Diari de Girona
Recordant Caterina Albert Tria33
Ressenya de Jaume C. Pons AlordaNúvol
Ressenya de Sebastià PortellLlegir en cas d’incendi
Ressenya a Quadern de mots
Ressenya de Ramon Morenodirecte.cat

Data sheet: