fbpx
 Monika Maron

Monika Maron

1941

Monika Maron va néixer a Berlín l’any 1941. Neta d’un jueu convers deportat i assassinat pels nazis i filla d’una mare que la va haver d’educar sola a causa de les lleis racials, el cognom li va ser donat per Karl Maron, inspector general de la Policia Popular i futur ministre de l’Interior de la RDA, amb qui la seva mare es va casar quan ella tenia deu anys.

Acabats els estudis de teatre, la jove Maron s’estableix com a periodista a Berlín Est. Membre activa de les joventuts del Partit Socialista Unificat, entre 1976 i 1978 treballa per la Stasi. Per bé que la seva col·laboració es limiti a dos informes sobre una estada a Berlín Oest, a partir de llavors va viure sota vigilància constant de la policia secreta.

El 1981 apareix a Frankfurt la seva primera novel·la, Flugasche (Cendres volants), que la situa immediatament com una autora de primer ordre; malgrat tot, les crítiques contra els atemptats mediambientals de la RDA que contenia el llibre van impedir que hi fos publicat. El 1988 Monika Maron emigra a Hamburg. Des de llavors ha publicat més de vint novel·les, reculls de contes i llibres de memòries i d’assaig. Animal trist, l’obra que la va donar a conèixer a tot el món l’any 1996, és el primer llibre de l’autora que es publica en català.