fbpx
 Maria Campbell

Maria Campbell

1940

Maria Campbell (1940) és escriptora, dramaturga, cineasta, professora i activista al servei del seu poble, els métis, i ben especialment de les seves dones. Ha escrit obres de teatre i guions per a pel·lícules, entre elles Red Dress (1978), un curt de Michael Scott inspirat en la seva autobiografia.
Durant la seva carrera ha estat mentora de molts artistes aborígens i ha treballat amb joves en teatre comunitari. Ha obert refugis per a dones i nens i ha dirigit una residència d’escriptors a Batoche, on cada estiu commemoren l’aniversari de la Rebel·lió de Riel de 1885.

Campbell és oficial de l’Orde del Canadà i té cinc doctorats honoris causa. Actualment viu a The Crossing, la seva llar al sud del riu Saskatchewan. Amb els anys ha agafat el relleu de la besàvia Cheechum, transmissora entre les dones d’una forma de viure i pensar que cal guardar de l’oblit. Quan era petita, la Policia Muntada va enganyar Maria Campbell amb una xocolatina a canvi d’ensenyar-los la trapa on el seu pare guardava la carn de caça il·legal. Els guardes van endur-se’l detingut a la presó. “El pare encara riu, però des d’aquell dia jo detesto la xocolata i no he tornat a confiar mai més ni en els guardes ni en la policia muntada.”