fbpx

Novetat editorial — 22 de gener

Cap de nosaltres tornarà de Charlotte Delbo
traduït del francès per Valèria Gaillard
arribarà a les llibreries el 22 de gener.

 

Pel 75è aniversari de l’alliberament d’Auschwitz (27 de gener de 1945) Club Editor publica les dues peces que completen la trilogia Auschwitz i després de Charlotte Delbo. Aquesta vegada el lector entra al camp. Però ho fa de la mà d’una autora que el duu al cor de l’infern per fer amb ell el camí de sortida. I la veu que sents al llarg d’aquestes pàgines és d’una poesia tan clara que pot ser que enyoris el lloc on la senties —el lloc on han quedat les companyes, i una forma de solidaritat tan difícil d’imaginar com la violència nazi. 

Amb Cap de nosaltres tornarà entres a Auschwitz per la passarel·la de paraules de Delbo. És un camí estret i t’abraces a la seva veu. En tornes amb resquills dels seus records incrustats a la pròpia vida. A Un coneixement inútil hi ha el trasllat no de l’horror, sinó de les emocions. Delbo i les seves companyes pateixen també com a esposes d’homes afusellats o empresonats. L’amor i l’amistat al camp són d’un dolor que no t’acabes mai.

Com amb La mesura dels nostres dies, llegir els dos volums dins Cap de nosaltres tornarà replanteja l’experiència als camps i confirma la necessitat d’una perspectiva de gènere. Les dones de Delbo salven la pell per la cura que es tenen. Potser és el relat coral de les deportades el que, finalment, redimeix la duresa d’Auschwitz i del propi text.