Com Xahrazad durant mil i una nits, Martí Sales desperta la gana i les ganes d’històries. Aliment és una sopa feta de relats, rondalles, poemes i cançons.
Explicar històries i menjar: els dos plaers més vells del món, a més de l’altre que compartim amb les bèsties. ¿O potser les bèsties també s’expliquen històries? El seu llibre va ple de preguntes, i hi conviuen personatges de pèl i ploma: firaires de l’Abaceria amb gegants de la literatura cubana, genis de la cuina turca amb descobridors de la patata, inventors del motor d’aigua amb filles de rei.
Cada lletra d’aquest diccionari és un món autònom. Totes comuniquen entre elles i formen juntes un univers nascut del buit que anticipa el desig —el que fa que salivem per una truita a la francesa.
N’han dit
“Sales ha adaptat el format de l’abecedari no per homologar les taxonomies estanques d’un diccionari, sinó per emparaular l’esdevenir heteròclit dels seus desitjos, els quals van desfilant sota el paraigua temàtic de la gastronomia.”: Nil Nadal a Núvol.
“L’alimentació és una necessitat bàsica de l’ésser humà, però l’univers que envolta el fet de menjar és tan ampli que innegablement té una dimensió social i cultural. D’històries, d’art, de bellesa, de música… I d’això precisament tracta l’exemplar que Magada Simó ens ha portat aquesta setmana: ‘Aliment’, l’últim llibre de Martí Sales, que es va publicar a principis d’any per Club Editor”: A À Punt.