fbpx

Desconfinem els llibres — Crida de 44 editors independents

Desconfinem els llibres
Crida de 44 editors independents
Sant Jordi 2020

Estimats llegidors,

Quatre setmanes hem passat confinats per limitar els estralls de l’epidèmia. Ara que comença a parlar-se de sortir, una colla d’editors independents ens ajuntem per dir-vos que, si voleu que en el món exterior els llibres sobrevisquin, aquest Sant Jordi us necessitem més que mai.

Sobre les ruïnes de la gran crisi del 2008 van néixer la majoria de les editorials que signen aquesta crida. D’altres de més antigues havien funcionat sempre en règim espartà. Totes hem fet amb nosaltres mateixes un pacte: acceptar certa fragilitat intrínseca per mor del projecte literari que ens mou. Gràcies a això, vosaltres, llegidors, heu gaudit d’un ecosistema editorial ric i divers en català.

Avui aquest ecosistema perilla. L’epidèmia ha interromput la nostra activitat a l’època de la gran collita. Falten pocs dies per Sant Jordi. Aquest any, més que mai, us necessitem. Si compreu llibres, potser no impedireu que la resposta política a l’epidèmia mati molts projectes literaris, però sí que limitareu els estralls. Els editors independents no posseïm distribuïdores ni tenim força comercial per oferir tractes preferencials a les llibreries, com sí que han fet els grups Planeta i Penguin. La catàstrofe anunciada no té altre tallafocs que vosaltres, llegidors.

Ara mateix no falten sistemes concebuts per facilitar la compra de llibres sense multiplicar moviments. A Internet conviuen les grans botigues online amb llibreries independents preocupades pel risc sanitari, plataformes col·lectives com Libelista o Llibreries Obertes, i fins parades virtuals de Sant Jordi. Visiteu-les i rumieu quin sistema de compra voleu defensar en temps d’epidèmia: això és decisió i responsabilitat vostra. Nosaltres us demanem una cosa —no diferiu la compra.

Aquest Sant Jordi sense taules al carrer, compreu llibres. Tants com us ho permeti la butxaca.

I ens trobareu quan sortim.

Signataris

Adesiara
AdiA
Afers
Albertí Editors
Alrevés

Angle
Arcàdia
Bindi Books
Birabiro
Cafè central
Club Editor
Chronos
Cossetània
Edicions de 1984
Edicions del Periscopi
Edicions Sidillà
El Gall Editor
Eumo
Flamboyant
Fonoll

Godall Edicions
Karwàn
La Ela geminada
LaBreu
L’Altra
L’Avenç
Les Hores
Lleonard Muntaner
Llibres del Segle
Mai més

Males Herbes
Mosaics Llibres
Navona
Pagès Editors
Pol·len Edicions

Poncianes
Publicacions de l’Abadia de Montserrat
Quid Pro Quo

Raig Verd
Saldonar
Sembra Llibres
Símbol Editors
Tigre de Paper
Viena Edicions