Maksim Óssipov, el metge escriptor

Català

Sobre ell ha escrit Svetlana Aleksiévitx, Premi Nobel de Literatura 2015: "Llegeixes els textos d’Óssipov, enganyosament senzills, i, com en Xalàmov, darrere de la normalitat infantil de les paraules s'hi amaga un abisme. Penses tota l'estona com costa d'estimar l'Home, és bell, és repugnant, és horrorós, però per seguir sent humà cal estimar-lo. L'ànima pensa, intraquil·la... Fer-te arribar a això només ho pot la gran literatura."

"Fa trenta anys que em dedico a la medicina —explicava Óssipov al seu traductor Arnau Barios—, m'és difícil de dir què escriuria si no fos metge. Però hi ha una cosa important. A Rússia els cercles de gent estan incomunicats. La medicina permet relacionar-se amb les capes més diverses de la societat: pots tractar un bòfia, un  intel·lectual, un granger... A part d'això, la medicina proporciona una bona colla de metàfores. Té a veure, en definitiva, amb la vida i la mort. Ajuda a escriure, diguem-ho així.”

Un dels seus personatges deixa caure amb serenitat: “Vam néixer en una guerra, morirem en una altra”. De Stalin a Putin, la vida ha transcorregut, preciosa a escala individual, terrible a escala col·lectiva. I el vell Aleksandr Ivànovitx, nascut dins un tren l’any 1941, es refugia en un vagó-llit el 2014 després que la seva ciutat hagi estat destruïda per un assaig militar...

Cinc relats conformen El crit de l'ocell domèstic. Els seus protagonistes pertanyen tots a la mateixa família, la dels ocells domèstics que no fan mal a ningú, que no s’han tornat cruels en contacte amb els predadors. No sempre estan preparats per afrontar les inclemències i alguns intenten emigrar cap a una part més amable del món, però en realitat no hi ha part més amable del món. Només hi ha això que en diem casa: un vagó-llit, una habitació rellogada, les golfes d’un teatre, un país cafre, tant se val, mentre hi floreixi una mica de bondat i de poesia. I mentre hi hagi un metge escriptor que sàpiga explicar-ho. 

 

Notícies

Antònia Carré-Pons

Antònia Carré-Pons, nascuda a la xarcuteria Cal Carré de Terrassa, aviat s'escapa de darrere el taulell i es refugia en la filologia medieval.

dimarts, gener 23, 2018 - 19:19 | 0

Aharon Appelfeld

Havia nascut el 16 de febrer de 1932 a Jadova, prop de Czernowitz, pàtria també de Paul Celan. Ha mort el 4 de gener de 2018 a Petah Tikva, prop de Jerusalem.

dijous, novembre 2, 2017 - 16:18 | 0

Natalia Ginzburg

"Tinc germans molt més grans que jo i, quan era petita, si parlava a taula sempre em deien que callés.

divendres, febrer 10, 2017 - 16:39 | 0

Eileen Chang, l'estrella de Shanghai

A Shanghai, el 1943, una jove escriptora es torna immensament famosa publicant una sèrie de relats elegants i tràgics que parlen d’amor.

dilluns, juny 6, 2016 - 17:13 | 0

Víctor Català

Caterina Albert (l’Escala, 1873-1966) “portà una vida reclosa i no abandonà mai la seva localitat”, segons l’Enciclopèdia Catalana i uns quants manuals escolars.

divendres, maig 15, 2015 - 19:02 | 0

Blancallum Vidal

La seva biografia s'explica en poques paraules: va néixer no fa trenta anys i és poeta. El 2015 ha començat amb un homenatge imponent a la seva obra des del suplement literari de la Vanguardia.

divendres, gener 9, 2015 - 19:27 | 0